Telefonen, eller varianter av telefonen, är idag ett verktyg som används flitigt inom försäljning och kundservice. Telefonkommunikation och försäljning är idag en av de branscher som erbjuder flest jobbmöjligheter, både inom Sverige men även utomlands. Många företag väljer idag att outsourca en del av sin verksamhet till utlandet för att spara pengar.

Därför kan du som svensk hitta många arbetstillfällen inom denna bransch i andra länder. Du behöver ofta inte ens kunna prata språket i det land du ska bo i eftersom du fortfarande ringer och arbetar emot den svenska marknaden. Detta är en enorm möjlighet att kunna ta del av en annan kultur.

Yrket

Det krävs oftast ingen typ av erfarenhet för att få ett jobb som försäljare. Däremot inom kundtjänstyrket kan det ibland krävas lite arbetslivserfarenhet för att företaget ska känna sig säkra på att personen kan leverera ett professionellt intryck och kunna informera kunderna på rätt sätt. Som försäljare krävs det ofta en viss typ av personlighet för att du verkligen ska lyckas och bli duktig på ditt yrke. Du ska vara, eller vilja bli, en bra personkännare då du kommer ringa många olika typer av människor under en arbetsdag. Du ska heller inte vara rädd att ge förslag och för att improvisera.

Negativt och positivt

Det finns många fördelar men även nackdelar med att arbeta inom kundtjänst och försäljning. Inom kundtjänstyrket är fördelarna att du får väldigt mycket kunskap om en eller flera produkter, du lär dig hantera olika typer av människor och du lär dig att arbeta professionellt och lösa problem.

Det negativa är att det kan bli enformigt med samma typer av frågor varje dag. Inom försäljaryrket är det negativa den stress som du ofta utsätts för, både fysisk och psykisk. Kanske är din lön endast baserad på provision? Det positiva är att du i så fall själv kan påverka din lön i många avseenden.

Sammanfattning

Om du någon gång i livet har provat på att arbeta som försäljare kommer du klara av många olika moment i livet. Genom att lära dig sälja in något, i stort sett oavsett vad det gäller, kommer du både växa som person och kunna hantera stressiga situationer på ett bättre sätt. Att lära dig sälja är bland det svåraste du kan prova på som yrke och alla klarar inte av denna press. När du väl har kommit över tröskeln kommer du snart märka vilka förmåner det kommer ge dig i ditt övriga liv. Att vara försäljare är ett mycket underskattat yrke.